Avui a les 18:30h a la sala polivalent de Can Puig al ple de la Corporació Municipapresentarem una moció de suport al suport al sistema de depòsit, devolució i retorn d’envasos SDDR.

El sistema té com a objectiu reduir al màxim els residus i maximitzar la seva recuperació mitjançant un sistema que consisteix en la implantació d’un dipòsit d’uns 10ct que genera un incentiu de retorn al llarg de tota la cadena de distribució del producte. Especialment parlariem d’envasos lleugers de begudes. Aquest és un sistema que no comportaria sobrecost a l’administració, ans al contrari, els estudis pilots que s’han realitzat analitzen que les administracions locals surten beneficiades i redueixen el cost de la taxa de residus. A Cadaqués, el 2013, la Generalitat va fer un estudi per tal d’implementar el sistema, i el resultat va ser un èxit, i va millorar el civisme a l’hora de reciclar i no llençar els envasos a paperes o espais naturals.

Aquest punt podem veure que a Sant Pere de Ribes ens afecta moltíssim. De cara a l’any vinent, es preveu una partida en matèria de Residus de 2.386.378,04€. Aquest any la partida era de 2.270.952,62€ i l’any passat 2.195.049,23€ euros. Cada any va en augment i la taxa específica d’escombraries que paguen els ciutadans no assumeix el cost total del servei.

Els esforços en els últims anys s’han centrat principalment en la millora tecnològica de la recollida i el tractament dels residus a nivell estatal. I a Sant Pere de Ribes ho hem pogut comprobar, ara amb el sistema Easy, que en el fons és un camió amb un sistema d’enganxament que només tenen els contenidors de la marca Nord Engineering de Nord Easy Easy Ibérica SL. O les mateixes Illes soterrades de contenidors que ara s’estan tancant degut a les continues avaries i reparacions.

No s’ha parlat, tanmateix, d’abordar canvis importants en el model organitzatiu establert, basat en els Sistemes Integrats de Gestió (SIG) (els contenidors habituals que depenen de la voluntarietat de la persona a l’hora de reciclar). I això és el que volem que es consideri a través de la moció que presentem. El sistema de retorn no és innovador, s’implementa en més de 40 regions de tot el món, entre les quals destaca Alemanya, que fa 12 anys que l’aplica amb una tasa de reciclatge entre el 80{b5a91a9385eceafe61ab01e2bf32cd5aff618820bdc187d1c2ed42b21157a0e9} i el 99{b5a91a9385eceafe61ab01e2bf32cd5aff618820bdc187d1c2ed42b21157a0e9}, segons es pregunti a la industria o a les organitzacions ecologistes… I és que realment és un tema controvers precisament per l’enfrontament d’opinions entre aquests dos pols: la indústria i els ecologistes.

A Catalunya només es recupera una tercera part dels residus d’aquesta mena. Per tant, calen molts esforços per millorar en aquesta matèria. Com explicava, en aquesta línia, la Generalitat de Catalunya va fer una prova pilot amb èxit. Perquè no va tirar endavant? L’Agència de Residus havia de fer un estudi per implementar el sistema a tota Catalunya com a següent pas, però abans de signar el contracte amb l’empresa encarregada de l’estudi, una quinzena d’alts càrrecs de Coca Cola, Estrella Damm, Ecoembes, grans supermercats i el sector del cava i el vi van anar a veure el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per demanar-li que aturés l’estudi i ho va fer. Val a dir que els envasadors (Ecoembes i Ecovidrio), a través de l’actual sistema de recollida de residus, haurien d’estar pagant el total del cost de la gestió dels residus dels seus envasaments. En canvi, són els ajuntaments els que assumeixen el cost del 70{b5a91a9385eceafe61ab01e2bf32cd5aff618820bdc187d1c2ed42b21157a0e9} d’aquests ja que, com hem dit, només es recullen selectivament el 30{b5a91a9385eceafe61ab01e2bf32cd5aff618820bdc187d1c2ed42b21157a0e9}. Amb sistema que demanem considerar, el SDDR, enlloc de responsabilitzar a l’ajuntament de la recollida -que recordem que cada any augmenta la despesa en la qüestió- es retornaria la responsabilitat als productors.

Tan mateix, a inicis d’aquest mateix any, semblava que s’anés a reprendre l’estudi de la Generalitat: així ho anunciava la Secretària de Medi Ambient, Marta Subirà, que feia saber que a l’Agència de Residus havia encarregat la investigació a la consultoria ENT i que estaria enllestida a l’octubre. Doncs l’hem estat buscant, l’hem trobat i ens hem portat una gran decepció. L’estudi no contempla la implementació del sistema a tot el territori, només a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i la seva principal conclusió és que l’impuls de l’AMB és legalment inviable per implementar aquest sistema. És clar que l’Àrea Metropolitana no té competència legal, pero la Generalitat sí!!! I per això havia d’encarregar l’estudi!!!

És per tot plegat, que considerem oportú presentar la següent moció que desitgem que compti amb l’aprovació de tots els grups.