CARABANTES_opina

El passat 28 de març de 2017 el Ple de Sant Pere de Ribes va aprovar el Pla de Reactivació Municipal (PRM) on es portaven 14 milions d’euros per diferents actuacions d’inversió. Aquest Pla va tirar endavant amb el suport del PSC, PPC i Fem Poble, amb les abstencions de PdeCat-VIA i ERC i el vot en contra d’UM9-CUP.
Entre les diferents partides destacaven aquestes 5 grans inversions: el Teatre de Les Roquetes (2,6 milions €), les diferents pistes coberts dels pavellons (850.000€), la reparació del clavegueram (1milió €), l’acabament de l’escala dels pisos de Garraf Promocions (900.00€) i la inversió en l’enllumenat (1 milió €); que gairebé sumaven la meitat del PRM. També podríem destacar les millores en la via pública (800.000€), la millora de la xarxa d’aigües (500.000€), les millores de la Casa de la Vila (350.000€) i un Pla d’Ocupació (300.000€).

Captura de pantalla 2017-04-04 a la(s) 18.39.43

Però no tot és or el que rellueix, en aquest al·luvió de números no ens hem de deixar seduir per l’oasi. Des d’intervenció es reflectia com només el 57{b5a91a9385eceafe61ab01e2bf32cd5aff618820bdc187d1c2ed42b21157a0e9} del pressupost de 2016 va ser executat! On només el 18{b5a91a9385eceafe61ab01e2bf32cd5aff618820bdc187d1c2ed42b21157a0e9} de les inversions es va tirar endavant… Quedava reflectida la inoperància d’un govern en minoria, desesperat per aconseguir suports fos com fos.

Captura de pantalla 2017-04-04 a la(s) 18.39.54

Des del nostre grup, vam entendre els pressupostos de desembre de 2016 com una eina per poder afrontar dos problemàtiques del municipi com són l’habitatge i la mobilitat. Vam voler traçar camins per poder donar resposta mijtançant diferents polítiques socials als pressupostos amb un acord amb el PSC que anava conjuntament amb els romanents.

Aquest acord incloïa treballar per lluitar contra l’especulació immobiliària i contra els grans tenidors d’habitatge (com la SAREB), obrint expedients sancionadors contra aquests i l’aplicació de les taxes de les ordenances pel cobrament per inspecció d’habitatge buit com a mesures simultànies.

Proposàvem treballar amb el Programa de la Generalitat de la Borsa de mediació, un programa que l’Ajuntament arribarà a acords amb els propietaris de pisos privats per a que l’Ajuntament pugui disposar de pisos de lloguer social, essent la Generalitat qui es faria càrrec d’una assegurança de l’habitatge. Com també la creació d’una subvenció municipal per al pagament del lloguer de l’habitatge que complementi la part de la ciutadania on no arriben els ajuts del MiFo i el Lloguer Just.

Per altra banda, també la construcció de més parc d’habitatge públic com a mesura paral·lela, prioritzant en l’acabament de l’escala de pisos de Garraf Promocions al Parc Central.

Pel que fa a la mobilitat, enteníem que s’havia d’estudiar la situació concreta al municipi, incidint en les persones més allunyades del nucli urbà, posant èmfasi als col·lectius de la gent gran i discapacitats. Per tant, estudiar-ne vies alternatives per garantir el dret als veïns i veïnes als serveis públics. Així doncs, vam proposar la bonificació del pagament de transport al menys equiparant-lo a les bonificacions comarcals, ampliant el servei a diferents col·lectius, com són: joves (16-25 anys), gent gran, discapacitats, famílies monoparentals, monomarentals i nombroses, o persones residents en urbanitzacions (amb necessitats o no).

En aquest acord també vam voler incidir en diferents inversions com són: el Local; l’ampliació de la Biblioteca de Josep Pla; la consolidació i ampliació de les aules d’estudi; el projecte de biomassa; la rehabilitació del Teatre de Les Roquetes com a espai d’arts escèniques i com a cinema; recollir les reivindicacions del veïnat de Can Lloses i invertir en l’acondicionament dels carrers i en la seva accessibilitat; la consolidació del projecte de pressupostos participatius i recollir també propostes no guanyadores en el procés.

Per tots aquests motius i perquè feia falta d’un treball conjunt en aquests temes tant importants, vam votar a favor dels pressupostos, amb la condició que estaríem a sobre per poder controlar que no fos un vot en va. Perquè en cas contrari, el govern se les veuria solet.

Arribat els romanents i aquest PRM que se’ns presentava, s’incloïen tots els acords que es van acceptar als pressupostos i el treball conjunt en temes de mobilitat i habitatge, com era el cas de l’ajut al transport públic (75.000€), l’ajut al lloguer (50.000€) i la campanya de difusió per la captació d’habitatge per al lloguer social (5.000€).

Captura de pantalla 2017-04-04 a la(s) 18.40.05

També s’havien incorporat inversions de reivindicacions que hem portat aquests 2 anys, com han estat la rehabilitació i millora de les les pistes de Sant Agustí o bé els problemes d’enllumenat, com bé hem reivindicat als plens i a la concentració de “Mai més sense llum”.

Tot el que demanàvem s’incorporava, millor que la llàntia de l’Aladdin! Però no només es tracta de dir que SÍ, sinó de dur-ho a terme!

En aquesta legislatura hem pogut veure com les obres de la Casa de la Vila han patit molts retards, tants que potser ni ho veiem finalitzar abans d’acabar la legislatura. Hem pogut veure com aquest govern en minoria té molt més problemes interns que externs, on els propis treballadors de la casa no veuen resolts els conflictes. Hem pogut veure la nefasta gestió de la informació que ha mostrat el govern.

I llavors ens presenten 14 milions d’euros i què fem? Donem un xec en blanc per acabar la legislatura al govern del PSC? Deixem en mans d’un govern tan feble, projectes que ni desitjaven com el Teatre? Doncs ho teníem clar: No donaríem suport si no podíem tenir garanties i control dels grans projectes.

Així doncs, es va acordar el mètode de finançament NO disponible, el qual permet deixar uns diners per al projecte, però la seva aprovació depèn del Ple de l’Ajuntament, on estem els diferents grups polítics. D’aquesta manera, vam aconseguir que els 5 grans projectes estiguin segons aquest mètode: el Teatre, l’escala de pisos, el clavegueram, els pavellons i l’enllumenat. És a dir, la meitat del pressupost del PRM.

Captura de pantalla 2017-04-04 a la(s) 18.40.17

Per totes aquestes raons, vam donar suport al Pla de Reactivació Municipal, perquè creiem que una oposició crítica, però constructiva, assumint que amb un govern en minoria la nostra responsabilitat és influir al màxim en les polítiques d’aquest posant com prioritat l’agenda social.

Malgrat aquest suport, continuarem exercint pressió al PSC per tal de treballar en la nostra línia programàtica i que els projectes que tenim endegats es consolidin.