La moció arriba a raó de la decisió del supermercat de marxar del municipi a finals d’any i deixar així l’espai de la primera planta del mercat municipal lliure

Fem Poble – En Comú Podem presentarà una moció al ple de dimarts 22 de març de Sant Pere de Ribes, on es proposa la readaptació i millora del Mercat de la Sínia al voltant de l’economia del km 0.

És per això, que veient el model actual del Mercat Municipal de la Sínia a Les Roquetes, i la dependència del supermercat en la viabilitat de l’actual projecte, Fem Poble – En Comú Podem veu la necessitat de posar sobre la taula diferents millores per tal de garantir el futur del Mercat Municipal de la Sínia i dels actuals paradistes. 

Fem Poble – En Comú Podem ha recordat que el mercat municipal de Les Roquetes es va inaugurar al 2011, com un centre d’activitat comercial que per la seva ubicació al costat del centre comercial urbà, i la seva proximitat a un dels eixos principals de comunicació comarcal com és la Rambla Garraf, i on a més es reubicaria el mercat ambulant setmanal, partiria d’un entorn privilegiat per funcionar com a locomotora econòmica i social, com a plataforma de cohesió territorial i interacció social del municipi. Però, el model mantenia des del primer dia la dificultat que depenia de l’atracció d’una gran superfície a l’equipament, és per això que el Mercadona va ocupar des del primer dia les dependències de la primera planta ial haver guanyat el la concessió per a l’explotació durant quaranta anys del supermercat a l’edifici i, a canvi, va assumir la despesa de les obres de construcció, de gairebé set milions d’euros. 

Per a Fem Poble – En Comú Podem, és obvi que el model no està funcionant si l’actual beneficiari de de la concessió la deixa treinta anys abans del previst. Aquest equipament que havia de suposar d’un gran impuls econòmic pel municipi, i concretament per Les Roquetes, va capgirar radicalment de manera no sempre senzilla la forma de la integració i composició del nucli comercial del poble degut al factor devorador de la implamentació i disseny d’una gran superfície comercial en l’epicentre del nucli comercial. A més, per a Graciela Haydeé Falconi, regidora de la formació: “Des d’un bon principi no es van explorar totes les possibilitats de l’equipament com el desenvolupament de plans d’acció de dinamització i promoció, així com la utilització dels seus espais polivalents per a la dinamització i promoció del mercat (com fires, concursos, campanyes, promocions, jornades, demostracions gastronòmiques, culturals, social, de responsabilitat social, salut…). Aquest fet va desembocar en una dependència excessiva del Mercadona i d’una rellevància excessiva en el trànsit d’usuaris de l’equipament.” Per a Fem Poble – En Comú Podem això evidencia que des d’un bon començament no es va plantejar bé l’equipament i no s’ha explorat totes les possibilitats de dinamització i han recordat que almenys durant els primers sis anys, l’equipament carregava a les arques municipals unes pèrdues de més de 60 mil euros anuals a causa de la manca de paradistes interessats a ubicar-se. 

És per aquests motius que per a Fem Poble – En Comú no val estar-se quiet a l’espera que se solucioni sòl i és per això que, independentment de què el govern busqui altres grans superfícies per a substituir el Mercadona, la formació demanarà que s’encarregui un estudi que compti amb la participació de la ciutadania, paradistes, gerència del mercat, associacions de comerciants i altres actors econòmics, per a plantejar una sèrie d’accions i solucions arribades a un escenari de pla B en el que podem fer que sigui l’economia circular i de km. 0 i l’oferta de serveis i activitats gastronòmiques, el motor de tracció del Mercat Municipal de La Sínia. 

Aquest nou model ha de prioritzar la dinamització de l’economia productiva i el desenvolupament rural del nostre territori i alhora incentivar el consum local. Parlem d’un equipament que ha de suposar un espai amb una visió integral i holística on trobar tot de serveis per a la comunitat com la creativitat, la innovació, la tradició, el respecte al medi ambient i al producte de la terra, l’escolta activa, l’empatia, l’oferta de serveis, la creació de xarxes comunitàries, les relacions familiars, l’oci…