En una iniciativa per dignificar la fossa comuna, l’agrupació local Fem Poble En Comú Podem ha trobat a familiars dels soldats republicans enterrats de manera anònima en el cementiri de Sant Pere de Ribes.
La recerca va començar a través de les investigacions sobre la fossa comuna de l’arqueòloga Irene Estévez i l’historiador Josep-Lluís Palacios.
Sant Pere de Ribes, 20 d’octubre de 2022.- En el cementiri de Sant Pere de Ribes hi ha dinou soldats republicans enterrats de manera anònima en una fosa comuna. En 80 anys, ningú s’havia ocupat de trobar els familiars de les víctimes. Ara, a través de la iniciativa de l’arqueòloga Irene Estévez i l’interès del grup polític local Fem Poble – En Comú Podem, s’ha començat a trobar familiars, que estan interessats en què s’investigui la fossa i en fer una exhumació per portar els soldats als seus pobles.
La informació de l’antic Hospital de Carrabiners a Mas Solers, la clau
Tot va començar a partir de la investigació d’Estévez sobre l’Hospital de Carrabiners que va haver-hi durant la Guerra Civil a Mas Solers. L’arqueòloga va trobar moltíssima informació sobre els sanitaris que van treballar a Mas Solers. Gràcies al descobriment dels certificats de defunció i la memòria oral d’una infermera que va treballar-hi, va constatar i acurar informació sobre l’existència d’una fossa al Cementiri de soldats que van morir a l’hospital. Aquestes troballes inèdites d’Estévez li van fer ser finalista als premis Eugeni Molero i Albert Virella del Consell Comarcal. La seva recerca es va publicar al Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
L’interés d’Estévez sobre aquest antic hospital va sorgir de manera casual, amb una passejada pels exteriors de la finca Mas Solers: “Vaig trobar uns gravats a la paret del Pou de Sant Isidre: 1937. Em vaig preguntar si a Solers va passar alguna cosa durant la Guerra”. Quan ho va comentar a un amic historiador, aquest li va recomanar la bibliografia sobre l’Hospital de l’historiador Josep-Lluís Palacios, del qual va prendre’n el relleu.
El procés per dignificar la fossa i trobar els familiars
Estévez va reclamar al govern del PSC de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes que dignifiqués l’espai de la fossa, però no va obtindre resposta. Per això, a continuació va contactar amb la resta de partits locals, i aquí és on Alejandro Conde i Fulgencio Navalón, militants de Fem Poble – En Comú Podem, van oferir la seva ajuda. Segons Estévez: “Jo no pertanyo a cap partit ni sóc membre de Fem Poble, però vaig creure que era molt interessant comptar amb l’ajuda i el suport d’un grup que sempre ha estat interessat en temes de memòria històrica”.
Així, tots tres es van proposar a fer el que encara no s’havia intentat mai: trobar els familiars de les persones enterrades anònimament. Segons Alejandro, la necessitat sorgeix perquè “són soldats que van venir d’arreu d’Espanya (Galicia, Madrid, Andalusia, Castella, València…) per a defensar la legitimitat democràtica de la República i que, en canvi, han sigut oblidats i enterrats de manera vergonyosa”.
Per fer-ho, van contactar els mitjans de comunicació de les diferents poblacions d’on provenen els soldats per obtindre la resposta dels familiars i, com a mínim, fer-els-hi saber on estaven enterrats. Van iniciar els contactes amb els mitjans dels pobles més petits: Pozoblanco (Còrdova) i Tierz (Osca). Gràcies a l’ajuda dels historiadors i de l’Ajuntament de Tierz, han pogut contactar amb familiars del soldat de Tierz i del soldat de Pozoblanco. Actualment estan gestionant aquests contactes i estudien els següents passos a fer. Estévez expressa: “Ha sigut molt emocionant saber que un nebot del soldat de Pozoblanco es deia igual que el soldat a manera d’homenatge. També sabem que el soldat de Tierz té una filla viva que vol que les restes del soldat descansin al poble amb les restes de la seva dona. Anem pel bon camí”.
Moció per dignificar l’espai
Fem Poble – En Comú Podem presentarà una moció al ple de Sant Pere de Ribes on reclamarà que se situï al cementiri una placa amb el nom dels soldats, es dignifiqui l’espai, es trobi la localització exacta de la fossa i es continuï amb a la recerca d’informació sobre els soldats enterrats i els seus familiars amb el suport dels tècnics del Departament de Memòria Democràtica de la Generalitat, que ja han felicitat el grup per la troballa i està assessorant sobre com s’ha de procedir perquè els familiars puguin reclamar les mostres d’ADN oportunes i la investigació de la fossa.
D’altra banda, amb la moció també es vol que es commemori i s’homenatgi la història de la Guerra Civil a Sant Pere de Ribes, on es parli de l’Hospital dels Carrabiners de Mas Solers i dels represaliats del franquisme al municipi. Per últim, l’agrupació exigirà a través d’aquesta moció que l’Ajuntament mostri el seu suport a la nova Ley de Memòria Democràtica, i en particular, a la declaració d’il·legalitat de la dictadura franquista, la declaració de nul·litat de les sentències dictades pels tribunals franquistes i la retirada dels títols nobiliaris concedits pel dictador i l’assumpció de les exhumacions com a responsabilitat d’Estat.
Sobre Irene Estévez:
Graduada en Arqueologia i Màster en Gestió del Patrimoni Cultural. Ha treballat sobretot en l’àmbit d’arxivística. Va treballar a l’arxiu de la Universitat de Barcelona i a la Televisió Espanyola de Catalunya com a documentalista. Ara mateix està formant-se com arxivera en un projecte amb el Ministeri de Cultura Espanyol treballant a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.
Sobre Fem Poble – En Comú Podem:
Fem Poble – En Comú Podem és un grup polític municipal, actualment exercint l’oposició a l’ajuntament de Sant Pere de Ribes, conformat per la coalició de partits locals Municipalistes Fem Poble, Podem i Catalunya En Comú. Actualment a seva portaveu és la regidora Graciela Haydee Falconi Romero. Fulgencio Navalón i Alejandro Conde Poveda són militants d’aquest espai polític, sent aquest últim regidor de la formació de 2015 a 2021.
No Comments Yet