La iniciativa de Fem Poble va sortir aprovada amb l’abstenció del PSC i Construïm i també es va aprovar una moció del grup per impulsar projectes comunitaris als solars abandonats.

La regidora Graciela Falconi defensant les mocions al ple municipal

El ple ordinari de juliol de Sant Pere de Ribes, va tenir entre els seus punts més destacats les dues mocions que va presentar el grup Fem Poble – En Comú Podem i que van sortir aprovades per l’abstenció del govern. La moció per la redacció d’una normativa d’ús responsable de la pirotècnia a Sant Pere de Ribes, exposava que un municipi envoltat d’un entorn natural amb moltes urbanitzacions ubicades a les proximitats del bosc i amb més 4 km del Parc del Garraf al seu terme municipal, necessita d’una normativa d’ús de la pirotècnica i els petards que vetlli per l’ús segur i responsable. Sobretot ara que els efectes del canvi climàtic provoquen que els boscos estiguin més secs i la primavera i l’estiu siguin cada vegada més calorosos amb onades de calor més freqüents.

Per al grup, la redacció d’aquesta normativa de forma participativa ha d’impulsar un debat i un document normatiu que ha de servir per debatre també de manera madura per posar mesures que vetllin pel manteniment de la tradició però també per la convivència i l’ús respectuós. Ja que segons van manifestar, les societats avancen i cada vegada hi ha més conscienciació sobre l’impacte sonor d’aquesta activitat. Lluny de ser un tabú, les molèsties i perjudicis diversos que pateixen diversos col·lectius vulnerables del nostre municipi són consideracions que, com a societat moderna i inclusiva, s’han d’abordar. Entre les propostes del grup a debatre hi ha la limitació dels dies, els horaris i les ubicacions concretes en què es podrà fer ús d’artefactes pirotècnics per part de la ciutadania en general, o l’habilitació d’espais d’ús per a la pirotècnica, implementant mesures de protecció i seguretat en el seu ús o que l’Ajuntament prioritzi en els esdeveniments que organitza, l’ús d’artefactes pirotècnics de baix impacte sonor. La proposta va ser aprovada a causa de l’abstenció del PSC, Construïm, els regidors no adscrits i el vot favorable de Fem Poble i Cs.

L’altra moció de Fem Poble proposava fer un cens de solars buits i impulsar la seva utilització de projectes comunitaris pel municipi. L’objectiu és millorar el manteniment de l’espai urbà i dotar d’usos aquests espais que no els tenen, poden donar molta vida als nostres barris. El govern va manifestar que desconeixia com es pot fer viable aquesta iniciativa encara que com va explicar la regidora de Fem Poble, la Diputació té a la seva disposició quatre guies pràctiques i un protocol d’actuació públics per l’elaboració de Projectes d’activació i dinamització d’espais buits per a usos temporals.

Per altra banda, el ple va aprovar per urgència, l’adjudicació de les obres de construcció de la part de secundària de l’institut-Escola Mediterrània-Xaloc. Un punt molt aplaudit pel grup ja que el setembre vinent, l’INS Xaloc farà onze anys en barracons. Un Institut-Escola que serà possible gràcies al fet que l’oposició va aconseguir que és declinés la idea del PSC de cedir els terrenys a una gran empresa. També es va aprovar la nova licitació per al servei de neteja viària del municipi, Fem Poble va criticar que es prioritzés únicament el criteri econòmic vers altres factors com el social i el de qualitat, a més de declinar estudiar l’opció de remunicipalitzar la seva gestió. En acabar, també es va aprovar l’enderrocament de les naus abandonades de la Rambla del Garraf.