Intervenció de la regidora Graciela Haydée Falconi (Fem Poble – ECP) al Ple de l’Estat del Municipi del 2023 de Sant Pere de Ribes.

Descarregar el text de la intervenció AQUÍ.

Ple de l’Estat del Municipi 08/02/23

Primer de tot, volem transmetre un missatge de suport a tot el poble turc i al poble sirià davant la greu situació que estan patint aquests dies pel terratremol. També volem donar suport a totes les persones que estan vivint moltes dificultats econòmiques per les repercussions de la crisi post- pandèmica, sigui perquè s’han quedat sense feina o han hagut de tancar els seus negocis. Així mateix un missatge d’ànims al personal sanitari que han estat de vaga defensant el seus drets i que han arriscat sempre la seva pròpia salut per tal d`atendre a la ciutadanía el millor possible. Així com tots el serveis públics que han sigut l’escut en tantes batalles vers la crisi socio-econòmica.

Volem començar amb unes dades:

A Sant Pere de Ribes l’atur al desembre del 2022 era del 12,01 %. El 72% de les treballadores han de marxar fora del poble per buscar-se la vida.o sigui que només el 28%pot treballar al.municipi La mitjana de lloguer en el segon trimestre d’aquest any era de 827€, quan en el mateix període de l’any passat era de 709€. 

L’habitatge és un dret bàsic de les persones que contribueix a la integració social i la qualitat de vida, per això les polítiques d’habitatge formen part de les polítiques socials. Recordem que hi ha hagut una moratòria pels desnonaments en tot l’any i que encara continuaba vigent fins el 31 de desembre( prorrogada fins el juny)Malgrat això, els desnonaments han continuat. En el tercer trimestre, l’òrgan judicial assenyalava que el 73,7% dels llançaments realitzats van ser per conseqüència de l’impagament del lloguer, mentres que un 20,7% van ser execucions hipotecàries. El 74% de les persones en precarietat habitacional són dones i 9 de cada 10 presenta una mala salut mental, una xifra que evidència que la situació d’elles és més precària. 

El  nostre poble ha patit episodis de violència masclista: ni ha de denunciats i no denunciats. Valorem les noves instal•lacions físiques del SIAD, però el nostre grup afegiría més personal per atendre’ l.

L’ any 2022 va haver hi 99 Feminicidis a tot l’Estat i 12  el 2023. Són dades esferïdores,que ens han d ‘ empenyer a totes a lluitar amb totes les eines i des de totes les vessants possibles per erradicar totes les violències vers les dones.

Començant l’anàlisi de l’any 2022, volem destacar positivament: la planta de biomassa i la xarxa de calor que s’està realitzant a Les Roquetes, i el projecte del Xaloc, que ja feia falta i que des del començament vam defensar un projecte Institut-Escola i que es mantinguès on toca! També el Centre d’Interpretació dels Indianos , tot i que som crítics amb la negació i opaca visibilització del paper del esclaus africans en la creació de les grans fortunes blancas i colonialistes de les famílies benestants de SPDR I VLN i de molts pobles de Catalunya.

Ens alegrem molt de poder dir que per fi ha tornat el Teatre a Les Roquetes, us hem de felicitar i també ens felicitem a nosaltres, recordem el pacte de pressuposts del 2017 amb la nostra formació on vau deixar de banda el vostre enderrocament i vau acceptar la reforma de l’antic teatre. Que no va arribar pas amb uns xurros! 

També ens alegrem molt de l’ampliació de la Biblioteca Josep Pla, ja calia dignificar aquest espai: com una millora, proposem que en el cas de fer servir l’ equipament per un acte extern, es pugui estendre més enllá de les 8 hs, que és quan tanca la biblioteca. També ens alegrem del començament de les obres de pisos de lloguer assequible i protecció oficial al Parc Central i de la finalització dels pisos de Doctor Ferran, han trigat molt però encara tenim molta feina per fer.

Creiem que encara queden problemes estructurals del municipi per resoldre: la gestió de residus, l’enllumenat dels carrers, l’accés a l’habitatge, la gestió del SAD i el comerç local. Així com un pla estratègic per garantir ocupació al municipi per no haver de desplaçar-se sempre i garantir altres serveis necessaris com incloure en els pressupostos una nova llar d’infants. Així com millorar i avançar en les eines de participació ciutadana en l’administració, perquè el projecte del futur del municipi no és un projecte del govern, és un projecte que ha d’interpel·lar a tots els veïns i veïnes.

El nostre grup, ha treballat propostes i diferents acords amb el Govern des de l’inici de legislatura i sobretot en la pandèmia, per donar solucions a molts problemes del municipi. Però el Govern, sembla que només necessita el vot favorable per sumar davant la càmera i no pas per treballar i executar. Són molts els acords que s’han compromès per diverses vegades i sempre tenen una excusa per no fer-ho. Però bé, repassarem alguns temes:

Habitatge

Cal remarcar els habitatges que vindran i la tasca d’acompanyament davant dels desnonaments que ha fet l’Ajuntament. Però com hem dit molts cops, els habitatges arriben tard: l’Escala A ha trigat 11 anys en acabar-se i en el bloc de Doctor Ferran n’haurem trigat 5. El bloc de pisos del Parc Central arribarà també, però cal recuperar habitatge dins del nucli urbà, com solars buits, cases abandonades, pisos dels bancs i fins i tot cases antigues grans, que poden convertir-se en diversos habitatges. En referència als ajuts al lloguer, caldrà dotar-ne de més pressupost per pal·liar la situació socio-econòmica.  Per últim, ens cal un nou i ambiciós Pla Local d’habitatge on podem analitzar i projectar les diferents polítiques i accions i com ha de ser el futur del municipi, però que a la vegada pugui ser participat per les entitats i els moviments socials. Un Sant Pere de Ribes que ha de garantir que la gent pugui viure al seu poble. 

Gestió de residus

Aquest any passat vam tenir una despesa de més de 4 milions d’euros en la gestió de residus, portem 3 anys apujant la taxa d’escombrarires i no s’ha notat gaire canvi. El nostre grup va presentar una moció per donar solucions, debatre el model de gestió i demanar explicacions sobre la situació. En canvi, el govern ha mirat cap a un altre costat. 

Es va demanar un canvi de model i es va dir des del Govern que el Model de la Mancomunitat és els contenidors tancats intel·ligents i tampoc s’ha volgut inspeccionar l’empresa per saber si s’estava complint el contracte. Ara veiem que la Mancomunitat aposta pel porta a porta a 5 municipis durant un període de 8 anys. I  en canvi a Sant Pere de Ribes, a dia d’avui, encara no sabem els resultats de la prova pilot que va fer l’Ajuntament de contenidors intel·ligents. Aquest és un problema estructural que el Govern no té ni idea de com gestionar ho i és que no volen debatre-ho, ni escoltar propostes. Per tant, ho tornem a demanar: necessitem un model adequat a les necessitats de cada barri. Estem farts que per la seva inoperància no podem avançar en la millora de la gestió dels residus. 

Serveis Públics

El cos de la policia se augmenta i es desinfla cada cop que diuen que s’incorporen nous agents. Venen aquí, veuen les condicions laborals, la situació d’impagaments pel treball que fan i acaben marxant a un altre municipi amb millors condicions.  Cal una ampliació de la plantilla, millors condicions laborals i pagar quan toca les hores extres i el que pertoqui, no pot ser que l’excusa que l’interventor es vagi arrossegant mes rere mes. Des del nostre grup ja alertàvem als Pressupostos de la necessitat d’ampliar el personal de Serveis Socials, vostés van al·legar que no calia perquè estàvem per sobre la ràtio que la Generalitat estableix, bé hauríem de revisar si aquesta ràtio realment s’adequa a les necessitats del nostre municipi, on més de 5300 persones del municipi, és a dir, el 17% de la població ha hagut de demanar un ajut social. 

Tal i com afirmen els sindicats i també hem denunciat, les Treballadores de l’Ajuntament pateixen de molta temporalitat i molta rotació, permetent que hi hagi processos de contractació constants per renovar llocs de treball, que acaben sent essencials per l’estructura de l’Ajuntament. Com també continuem reclamant una valoració de llocs de treball.

Així mateix, una proposta que també hem defensat i vam acordar amb el Govern, va ser la  PLATAFORMA DE SERVEIS SOCIALS, que l’Abril de 2021 ja estava per sortir endavant en conjunt amb el Redòs i la fundació Ave Maria. Ara ens volen parlar d’una finestra única de gent gran. Però per què s’estanquen tant els projectes? Parlant de Serveis Socials, tornem a posar sobre la taula la necessitat de remunicipalitzar el servei del SAD. Sant Pere de Ribes necessita a més, un organisme autònom propi que atorgui eines pròpies que podrán ser rentabilitzades en el futur. En aquest sentit l’Ajuntament té un dèficit;, la excepcionalitat de no tenir cap empresa municipal ens posa en una situació de vulnerabilitat que fa que, per exemple no podem ni assumir la gestió de ni tan sols l’Espai Blau en el cas de que l’empresa concessionària no pagui en els treballadors. Per tant és estratègic tenir una empresa pròpia. 

Per últim, creiem que la gestió de l’OAC sobre els ajuts hauria de millorar, no pot ser que les pròpies treballadores no tinguin la informació del que s’està oferint des de l’Ajuntament. No podem tenir aquesta manca de coordinació. És vergonyós que la principal eina d’informació a la ciutadania no pugui informar sobre el que fa l’Ajuntament. 

Feminisme

Des del nostre grup considerem que com a mesura preventiva s’ha de reforçar la tasca del SIAD del nostre Ajuntament, no només en un local nou sinó també en personal, com ho hem demanat a les negociacions del Pressupost Municipal… perquè no quedi cap cas sense atendre pel desbordament de feina. Així mateix, com ja es va fer palés al Pla D’igualtat Local i les demandes d’Entitats socials, és molt necessària una formació acurada en feminisme, tal i com vam expressar en la moció que es va aprovar l’any passat.  També el Pla d’Igualtat Intern deixa veure grans llacunes de formació del personal i mancances de mirada de gènere als documents.

Educació

Necessitem una segona llar d’infants a Les Roquetes, no es dona cabuda ja en l’actual espai de la llar. No entenem que el Govern s’esperi a les eleccions a donar solucions en aquest sentit, doncs ja portem des de 2017 reclamant-la i vostés sempre diuen que sí, però no, ara sí, però cal un estudi de necessitats, ara ja no fa falta. En què quedem? Aposten pel projecte o no?  El nostre municipi necessita formació professional i per tant necessita un centre de formació o d’arts i oficis, i així amplii el ventall actual de formacions.

Cultura

L’aposta per la cultura també ha de passar pels mitjans locals, que són útils per la cohesió, comunicació i dinamització social. Un mitjà propi i popular d’àmbit local té la capacitat de teixir una comunitat i empoderar a la ciutadania, i les entitats, així com a la comunitat educativa i cultural. És per això que necessitem la Ràdio local ja i no podem entendre com encara a dia d’avui no haguem parlat del model de gestió.

Mobilitat

Defensem l’aposta pel Transport a demanda com s’està fent, però cal ampliar aquest servei i millorar-ho, ja vam expressar que no pot ser que a data d’avui no disposem d’una aplicació per facilitar la gestió. Així com també cal reformular el compromís amb els taxistes per evitar cancel·lacions de darrera hora. En referència a la mobilitat inclusiva, vam aprovar una moció que tracta molts temes, però clar el més fàcil era posar pictogrames, que és visual. I tot lo demés quan ho tractem? Per sort, agraïm l’esforç a totes les entitats que participen del Consell Social en la Taula de la Discapacitat, que estan donant un impuls ben fort, perquè l’Ajuntament assoleixi el treball. Així mateix veiem la necessitat de traçar d’una vegada els camins escolars, com a necessitat detectada. Per tant, tornem a reclamar la creació d’una taula de treball dins el Consell Escolar Municipal, per portar endavant el projecte de Camins Escolars, on es coordinarà i és definirà el procés d’elaboració i implantació, tal i com deia la moció que vam presentar.

Participació

  • Aquest any la participació als pressupostos participatius ha caigut, fet que ens demostra com ja ho hem expressat moltes vegades que cal donar-li una volta al projecte i millorar aquesta eina, mitjançant altres espais de debat i participació i figures populars o comissions que facin la gestió. Per últim, no podem parlar de participació sense parlar de l’Ajuntament, els consells i els Plens. Cal democratitzar aquest espai oferint-lo a la ciutadania, com en molts municipis. Així com la figura del defensor ciutadà. 

Medi Ambient

Hi ha molts temes en aquest sentit. S’ha treballat la planta de biomassa i la xarxa de calor, però del model no vam parlar més enllà de que la gestió la portaria una empresa, deixant escapar una altra oportunitat. Tornem a mencionar en aquest sentit la necessitat d’una empresa municipal. També es va dissenyar un ajut per la instal·lació de plaques solars, esperàvem que les nostres suggerències de l’any passat ajudarien a millorar la d’aquest any, però bé, ja vam veure els problemes que van haver-hi per la manca d’informació i seguiment en la presentació dels ajuts. L’Ajuntament disposarà de plaques solars aviat, però cal treballar la proposta necessària de Comunitat Energètica per formar un model participatiu del municipi sencer.

Infraestructures

Tenim un problema greu amb l’enllumenat públic, no pot ser que cada cop que cauen 4 gotes, es quedi els carrers sense llum. Cal una inversió important. Així mateix, tot i que tenim sempre l’excusa de que no està recepcionada la zona, tenim tota la Rambla Santa Eulàlia i la connexió amb la Rambla del Garraf abandonada: carrers en mal estat, sense il·luminació, forats indesitjats, i això per la nit o ben d’hora per anar a treballar, és tot un perill.

Per una altra banda, respecte la neteja del clavegueram, aquest estiu passat hi ha hagut molts problemes amb les paneroles, sobretot per la manca de coordinació amb les comunitats de veïns. Siguem més conscients des de l’Administració i que es lideri l’acció de manera coordinada, per evitar problemes que s’acaben arrossegant anys i anys, demanant responsabilitats a l’empresa concessionària, que és qui hauria de gestionar el sanejament del clavegueram.

Equipaments

S’ha obert la Biblioteca Josep Pla i el Teatre la Bòbila i n’estem contentes. Feien molta falta. Ara bé, creiem que es pot millorar el tema de la reserva i l’ús del Teatre, doncs seguim sense entendre que a entitats i escoles del municipi se’ls exigeixi el pagament de 150€ per la sala, sumat al cost de l’assegurança i sense tenir en compte si s’ha contractat algun artista, que l’haurà d’assumir com és normal l’entitat, però que al final acaben sumant molts esforços econòmics. Així costa que incentivem que les escoles vagin al teatre.

Així mateix, sabem que està funcionant força bé els espectacles de Teatre, però en canvi el cinema no ho està fent, fins i tot, hi ha hagut sessions amb 1 o 2 persones. Cal un replantejament del projecte i valorar una millora de la difusió, del contingut, del preu, etc.

En aquest sentit, creiem que conjuntament amb la reobertura de la Radio Local hauria de servir per animar a la ciutadania i conjuntament amb l’Ajuntament repensar una proposta local cultural amb nova amb cara i ulls.

Pel que fa al pavelló de Ribes, encara resta pendent una solució pels problemes d’insonorització que hi ha. Així mateix En aquest sentit sabem que es contractarà personal propi, creiem que conjuntament amb la reobertura de la Ràdio Local hauria de servir per animar a la ciutadania a conjuntament amb l’Ajuntament repensar una proposta local cultural amb nova amb cara i ulls.

Comerç local

Les conseqüències de la marxa del Mercadona per al Mercat Municipal de la Sínia estan sent catastròfiques. En menys d’un mes han tancat la persiana quatre establiments, és a dir, el 40% del total de parades del mercat. I, les parades actives asseguren que els seus ingressos s’han reduït un 70%. Si no fem res per evitar-ho, el futur del Mercat és molt negre.Cal recuperar la gestió directa per donar solucions.

Agraïm el Govern per la iniciativa dels Superbons, els quals han funcionat molt bé. Però cal una aposta decidida pel comerç local i no deixar-ho en un segon pla en detriment de l’aposta del Govern amb les grans superfícies. Tornem a demanar que se’ns convoqui a una taula de treball de comerç per parlar del model econòmic i comercial del municipi. Així mateix, us recordem un acord de 2020 que encara no s’ha volgut treballar, com eren els premis anuals per iniciatives econòmiques. Així com s’han quedat en un calaix, les subvencions per ajudar en la insonorització de locals per tal de poder oferir espectacles i així generar una agenda cultural. 

Sanitat

A Sant Camil cal posar èmfasi en les necessitats urgents d’un Hospital que es cauen; hem aconseguit millores del transport per connectar els centres sanitaris dins del Consorci, gràcies a la resolució aprovada al Parlament. Però creiem que s’ha d’oferir de manera gratuita TOTA la zona d’aparcament de l’hospital, i és un debat pendent i cronificat, malgrat el nostre grup ja va posar sobre la taula propostes, com l’amortització. També es plantejava el projecte de Can Jove, va sent hora de posar sobre la taula el debat de nou. 

Els CAPs de Ribes i Les Roquetes són objecte que queixes i reclamacions constants de veïnes, per la falta de personal com la pediatria, així com per les dificultats d’aconseguir hora, ara mateix hi ha metges de familia que no donen hora abans de 30 dies. I també tenim problemes en el servei telefònic. Sí, sabem que és competència de la Generalitat, però com a Administració més propera a la ciutadania no ens podem quedar de braços plegats veient-les passar. Vam sol·licitar fer una reunió amb les direccions dels CAPs a la que vostès es van comprometre i a data d’avui no tenim notícies. Una mica de rigorositat, siusplau. 

Per acabar, és evident que l’Ajuntament no està aturat i han pogut sortir projectes endavant, però des del nostre grup som molt crítics amb un Govern que tenint-lo tot a favor, no és ambiciòs, ni valent. I el pitjor que ens pot passar com a municipi és això: perdre oportunitats per canviar les coses. Senyores i senyors de l’equip de Govern, sempre hem tingut la mà estesa per donar passes endavant, però cal cumplir els pactes.