Daniel Carabantes: “Ara més que mai necessitem governs plurals que sàpiguen escoltar, lluny de majories absolutes”. 

Per a la formació hi ha una disputa entre dos models, el model de ciutat dormitori o el de transformar urbanísticament Ribes i Les Roquetes per convertir-les en pobles plens de vida.

Fem Poble – En Comú Podem ha començat la campanya electoral per a les eleccions locals del 28 de maig, presentant la seva candidatura a Ribes. El candidat de la formació, Daniel Carabantes, va fer un discurs entusiasta animant a què la gent no es resigni i es quedi a casa: “Avui comencem un camí per a canviar les coses, comencem un camí per a deixar de conformar-nos, i deixar de dir que ‘això és el que hi ha’. Avui volem dir que prou! Prou a normalitzar que tot el sou se’n vagi a pagar el lloguer, prou a tenir por per no arribar a fi de mes, prou a no trobar feina al teu poble i que la nostra vida hagi de ser només treballar i consumir.”

Fem Poble va explicar que l’eslògan de la seva campanya “Mereixem Més” apel·la a deixar d’acceptar com a inevitable que gairebé tota la gent (fins al 70% de les persones assalariades) hagi de treballar fora del seu poble, que els preus de lloguer facin incompatible o viure al teu poble o bé a fer-ho amb dignitat (amb una mitjana oficial de 807 € euros, el preu del lloguer al municipi ha augmentat un 36% la darrera dècada) o que gairebé 6.000 persones haguessin de demanar ajuts socials al municipi durant el darrer any. 

En aquest sentit, Daniel Carabantes va insistir que el 28 de maig hi ha una disputa de dos models: “o el model de municipi dormitori que ens volen imposar, que inclús volen impedir que el jovent s’autorganitzi i faci coses al carrer en Festa Major (en una referència al conflicte del govern amb Barraques de Ribes) o el que defensem nosaltres, transformar Ribes i Les Roquetes en viles passejables plenes de vida”. En aquest sentit, a més emfatitzaren en què la majoria absoluta “ha fet molt de mal” i que ha comportat un govern opac, que “no escolta” i han recordat entre d’altres que quan se’ls va advertir del que passaria al Mercat de la Sínia no van reaccionar, a més d’alguns “nyaps” que han caracteritzat el mandat com el desastre de les obres i l’impacte acústic del pavelló de Ribes, la inoperància en la gestió de residus, la nefasta gestió de les obres a Mas d’en Serra o el mur de Rocamar que els jutjats ha donat la raó als veïns i amenaça a enderrocar una obra que va costar més de mig milió d’euros. Per aquest motiu, la formació va insistir que “és important que no es revalidi la majoria absoluta. Ara més que mai necessitem governs plurals que sàpiguen escoltar.”

A l’acte també van participar el diputat ‘d’Unidas Podemos – En Comú Podem’ al Congrés i exprimer tinent d’alcaldia a Barcelona, Gerardo Pissarello que va incidir en la necessitat de construir un republicanisme autèntic des dels municipis i aprofitant que l’acte se celebrava a la plaça Marcer, recordant que memòria democràtica també significa el reconeixement del passat colonial i esclavista de l’economia indiana. També va intervenir Carme Gasulla, candidata a Sitges per ‘Verds En Comú Podem’, que va explicar la necessitat de lluitar de manera compartida entre municipis contra la lluita climàtica i per la preservació del territori, combatent entre d’altres els macroprojectes a l’Autòdrom de Terramar i a Vallcarca.

Per part de la candidatura de Fem Poble, també va intervenir l’actual regidora i nº3, Graciela H. Falconi, que va fer un discurs emotiu i reivindicatiu destacant “que autodenominar-se feministes o ecologistes és només una etiqueta si no s’acompanya de polítiques transversals, i és que feminisme també és garantir el dret a l’habitatge, la conciliació familiar o que la subsistència dels fills no hagi de dependre de les pensions de les mares i pares. També  va voler tenir una menció a totes les veïnes i veïns que “viuen, treballen i paguen impostes al poble, però que la llei d’estrangeria i l’absència d’uns acords bilaterals entre països els nega el primer dret de la ciutadania: el dret al vot”. 

Per últim, Alejandro Conde, exregidor de la formació i nº 4, va posar en valor tota la feina feta pel grup municipal i va llançar retrets tant al partit del govern com alguns grups de l’oposició. Primerament, recordant que va haver de ser la militància del grup qui es posés a buscar els familiars dels soldats republicans d’arreu d’Espanya enterrats a la fossa comuna del cementiri parroquial de Ribes, degut a la inoperància total del govern i que “l’alcaldessa en comptes de felicitar-nos per la fita i l’aportació humana i democràtica que havíem fet, ens va enlletgir que no la convidèssim a sortir a una foto quan no van fer res”.  I posteriorment recordant que a cada proposta i a cada petita victòria que havia aconseguit el seu grup perquè s’avancés en drets per l’habitatge al municipi, s’havien trobat amb la confrontació i menysteniment “d’uns que sempre estan repartint carnets de qui és l’autèntica esquerra i qui són en realitat el poble, però que no han mogut un dit ni tenen cap proposta per garantir aquest dret” i en aquest sentit, conclogué “es nota qui té la vida resolta i qui si està disposat a embrutar-se de veritat, si no ens voleu ajudar a ser part de la solució, almenys no destorbeu ni poseu pals a les rodes”.