La formació presenta les seves propostes per avançar de manera ambiciosa cap a la transició energètica i la recollida de residus i explica el seu projecte “Viles Passejables” per omplir de vida, comerços i serveis a Ribes i Les Roquetes

Fem Poble – En Comú Podem ha presentat les seves propostes en matèria d’urbanisme i transició energètica tot reivindicant-les com a part de les seves prioritats conjuntament amb l’habitatge, els serveis socials, el foment del treball i la participació ciutadana. 

Transició Energètica i Gestió dels residus

Per al candidat de la formació, Daniel Carabantes, l’emergència climàtica és el gran repte que tenim com a humanitat, i per això, i sumada a la crisi econòmica i social, “no és només necessari, si no urgent prendre mesures ambicioses per avançar en la transició ecològica que estiguin a l’alçada de la gravetat de la situació”.  

Entre les propostes que han exposat en aquesta matèria destaquen: 

 1. Dotar cada teulada municipal de plaques solars per ser autosuficients energèticament, constituint comunitats energètiques locals, amb el lideratge de l’Ajuntament i amb la participació dels ciutadans i empreses locals interessades de cada nucli per beneficiar-se del consum elèctric compartit. 
 2. Elaborar el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic que avaluï els riscos i la vulnerabilitat del municipi, analitzi l’evolució d’aquests riscos potencials i augmenti la resiliència mitjançant la capacitat d’adaptació.
 3. Desenvolupar el seu projecte més ambiciós, la creació de l’empresa pública ‘Sant Pere de Ribes Energia’. Aquesta farà la funció d’Agència local d’Energia per afrontar el canvi climàtic i la transició energètica de forma transversal amb tots els serveis de l’Ajuntament i comercialitzarà els excedents d’energia així com facilitarà el subministrament a famílies vulnerables i assumirà la gestió de la Planta de Biomassa i fomentarà la implamentació de calderes domèstiques i industrials de biomassa. 
 4. Incorporar com a criteri de compra pública d’energia la condició d’assegurar una procedència 100% renovable de l’energia subministrada, alhora que es garanteixi la qualitat i la fiabilitat del servei, a preus adequats.
 5. Promoure l’aprofitament d’aigües grises i pluvials en els usos domèstics, comunitaris i privats que no requereixin d’aigua potable, mitjançant línies d’ajuts a fons perdut i/o bonificacions en els impostos i taxes municipals, i promovent ordenances municipals que en facin obligatòria la instal·lació d’aquests sistemes a reformes integrals d’habitatges i a la nova construcció.

Respecte a la gestió de les escombraries, la formació s’ha mostrat molt crítica amb la situació de paràlisis del municipi i exposen que en tan sols deu anys els residus municipals han augmentat en 5 mil tones l’any i el cost del servei s’ha duplicat. Però, denuncien que “malgrat que el veïnatge cada cop paga més el servei no millora” i és que el contracte amb l’empresa de recollida està en pròrroga forçosa des de fa cinc anys el que significa que no s’ha actualitzat ni adaptat el servei i la maquinària ha passat a ser una antigalla.

Des de Fem Poble proposen implementar un nou model de recollida de residus que vagi encaminat en tres direccions: reducció, reciclatge i reutilització. 

 1. Avançant cap a un model més eficient i sostenible en la direcció de l’estratègia del residu zero i sostenible, adaptat a cada barri amb proves pilots i participació ciutadana,
 2. La remunicipalització de la gestió del servei que ara mateix està doblement externalitzada mitjançant la Mancomunitat i està sent “un descontrol”. 
 3. Aprovar en les primeres ordenances fiscals una fiscalitat que gravi qui més residus i deixalles genera i deixar enrere el model actual que fa pagar més als petits i mitjans establiments que als grans. 

Viles Passejables

Fem Poble – En Comú s’ha posat com objectiu afrontar la problemàtica de la generació de treball al municipi i és que les dades mai havia sigut tan alarmants. L’any 2022 s’ha tancat amb una xifra rècord:  el 70% de les persones assalariades de Sant Pere de Ribes treballen fora del municipi. Per a la formació, la marxa de grans superfícies de la Rambla del Garraf i del Mercat Municipal de la Sínia només són un símptoma més d’un model de municipi fracassat que plantejava Ribes i Les Roquetes com pobles dormitori “mirant l’urbanisme cap en fora dels nuclis en comptes de cap endins”. Per això, des de Fem Poble consideren que s’ha de fer una gran transformació urbana que faciliti la implementació de comerços i serveis als nuclis urbans. 

L’enginyera agroambiental i del paisatge ribetana i nº5 de la formació, Yolanda Pelicer, ha explicat la proposta de ‘Viles Passejables’ i com això significariapassar dels pobles dormitori als pobles plens de vida”. Un projecte que vol ser una crida ciutadana perquè s’impliquin totes les veïnes, veïns, comerços i entitats i que contempla:

 1. Redissenyar els nuclis urbans perquè siguin més acollidors amb més zones verdes i arbrat d’ombra als carrers perquè s’omplin de vida amb seguretat i benestar. Apostar per implementar una mobilitat inclusiva i amable amb diversos col·lectius vulnerables
 2. Pacificació i creació d’eixos comercials. Unint i adaptant les zones comercials i d’oci fent-les més accessibles amb plataformes úniques i còmodes amb bancs i cadires per descansar. Limitant el tràfic de vehicles als del veïnatge i serveis en aquestes zones per potenciar i afavorir la compra local. S’incorporarien nous aparcaments dissuasius als entorns, aparcaments gratuïts d’estada temporal per a consumir al comerç local i aparcaments tancats per a bicicletes i patinets elèctrics als centres urbans per tal de fomentar l’ús entre nuclis. 
 3. Camins escolars i vila jugable. Desenvolupant itineraris i un espai públic amable i segur pensat en la utilització i les possibilitats de jugabilitat dels infants. 
 4. Connectar les urbanitzacions amb els nuclis urbans. Amb propostes de millora de la mobilitat per afavorir la interacció entre nuclis i la millora del TAD (Transport A Demanda) perquè sigui un servei que comprengui més urbanitzacions i que es pugui sol·licitar el mateix dia.