El govern es va comprometre a obrir les piscines de manera gratuïta un cop s’arribessin als 35º i aquest llindar ja s’ha superat de manera consecutiva durant els darrers quatre dies.

Amb motiu de la tercera onada de calor que estem patint al territori, i que segons les dades oficials Fem Poble – En Comú Podem denuncia els incompliments per part del govern de Sant Pere de Ribes, encapçalat per Abigail Garrido, de les mesures de prevenció promeses per pal·liar els efectes de la calor en especial en els col·lectius més vulnerables. Tal com ja van denunciar el passat juliol, la formació ha recordat que l’alcaldessa va prometre públicament en plena campanya electoral que “l’endemà de les eleccions, si continuem tenint un estiu amb temperatures extremes obriria les piscines de manera gratuïta” i faria que els equipaments públics siguin un refugi climàtic, així com la “renovació  dels parcs infantils i la instal·lació de tendals per fer ombra”.

Fem Poble – En Comú Podem reclamen l’obertura gratuïta de les piscines municipals i la instal·lació d’espais d’ombra en especial a les àrees de joc infantils i fonts d’aigua freda.

Els canvis d’opinió del govern i “els percentils”

El fet és que, malgrat la promesa electoral de l’alcaldessa, l’executiu no ha posat en marxa en cap moment aquestes mesures durant aquest estiu, encara que s’anessin anunciant per part de les autoritats pertinents cada vegada més onades de calor. A més, s’ha de tenir en compte que ja des del passat juliol, les temperatures mitjanes han superat amb escreix (amb mitjanes de més de 28º) i durant molts dies consecutius, les que hi havia a l’estiu del 2019 quan sí que es van obrir les piscines. Per tant, no s’entén que ara es consideri que no fa prou calor.

A manera d’excusa, i només un cop Fem Poble – En Comú Podem recriminés públicament aquests incompliments i la necessitat d’iniciar accions ambicioses per una qüestió de salut pública, el govern de cop va treure’s de la màniga un nou barem de mesura que no havien anunciat ni utilitzat fins ara, el percentil, amb la justificació que és un nou mètode que utilitza la Generalitat (i que en realitat, res té a veure amb els criteris propis que poden utilitzar els municipis per prendre les seves mesures de protecció). A raó d’això, ara es comprometien a obrir les piscines municipals de manera gratuïta quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu en més dos graus Celsius. Aquest llindar l’alcaldessa el va concretar en “quan les temperatures arribessin a 35ºC”. 
Però, la veritat és que amb l’anunci de la tercera onada de calor s’està veient que l’incompliment perdura i que també es menysté inclús aquest nou barem improvisat de les màximes de 35º, ja que aquesta xifra s’ha superat àmpliament els darrers quatre dies segons les dades oficials del servei meteorològic. Per tant, des de Fem Poble consideren que ja s’haurien d’haver aplicat aquestes mesures donat també que la Generalitat ha activat el Procicat en fase d’alerta per calor intensa i per calor nocturna intensa.

Altres mesures

El portaveu de Fem Poble, Daniel Carabantes, ha recordat que segons un estudi científic recent liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona, es calcula que l’estiu de l’any passat van morir 1.772 persones a Catalunya per culpa de la calor. Per al grup s’ha de tenir present també que les conseqüències de les temperatures extremes també entenen de classes socials, doncs, la calor no afecta igual a qui pot permetre’s tenir aire condicionat a casa o a qui no, o aquí treballa al carrer o a una oficina. Per tant, és obligació de les administracions posar els recursos i les eines suficients per garantir que tothom pot accedir a unes condicions climàtiques saludables. És per això, que el grup municipal insisteix que és fonamental  la instal·lació de tendals als parcs de jocs infantils, l’habilitació de tots els equipaments municipals com a refugis climàtics i que les campanyes de difusió de bons hàbits de protecció contra la calor siguin constants i que no es limitin a publicacions a les xarxes socials sinó a l’espai públic, que és precisament la màxima zona de risc. A més, de la instal·lació de fonts d’aigua freda tal com ja s’ha fet a altres municipis de la comarca, i que va en direcció contrària de la retirada de fonts públiques que està fent el govern local per exemple a l’àrea de pícnic de la Vilanoveta.