???? Nou article de Fem Poble a EIX Diari.
???? El 26 d’abril del 1981 s’emetia el 1er programa de Ràdio Ribes, l’emissora d’àmbit local de Sant Pere de Ribes i que va ser pionera a la radiodifusió a la comarca del Garraf.
???? El govern municipal va interrompre l’emissió el 2012 a causa de l’inici de les obres de rehabilitació de la Casa de la Vila, equipament on la ràdio municipal tenia les seves instal·lacions.
???? Durant aquests més de 5 anys i mig de tancament, es va decidir paralitzar totalment l’emissió enlloc de buscar alternatives temporals
????La reobertura aquest gener de la Casa de la Vila, obliga a plantejar un debat sobre la recuperació del mitjà radiofònic d’àmbit local.
???? En conclusió, tenim els equipaments, tenim les instal·lacions, tenim la senyal i tenim els treballadors… a què estem esperant?

radio-ribes-02

“El 26 d’abril del 1981 s’emetia per primera vegada el 1er programa de Ràdio Ribes, l’emissora d’àmbit local de Sant Pere de Ribes i que va ser pionera a la radiodifusió a la comarca del Garraf. El govern municipal va interrompre l’emissió el 2012 a causa de l’inici de les obres de rehabilitació de la Casa de la Vila, equipament on la ràdio municipal tenia les seves instal·lacions.

Durant aquests més de 5 anys i mig de tancament, es va decidir paralitzar totalment l’emissió enlloc de buscar alternatives temporals com per exemple traslladar les instal·lacions a la Masia de Can Puig o, fins i tot, sol·licitar al Consorci TDT Garraf, del que formem part, un acord per fer ús de les seves instal·lacions. A més, aquesta suspensió prolongada sense alternativa va afectar també als treballadors municipals de la radio pels quals finalment es van assumir a altres departaments de l’Ajuntament amb tasques molt diferents vers l’oferta de treball original.

Així, la reobertura aquest gener de la Casa de la Vila, a causa de la finalització de la Fase 1 de les obres, obliga a plantejar un debat sobre la recuperació del mitjà radiofònic d’àmbit local, ja que entre les característiques de la rehabilitació de la casa consistorial està plantejat l’espai destinat per a les instal·lacions de la ràdio local.

La ràdio local és una eina que per la seva proximitat és molt útil per a la cohesió, comunicació i dinamització social, i és fonamental com a primera experiència per a professionals del periodisme i la comunicació. Un mitjà propi i popular d’àmbit local té la capacitat de teixir una comunitat generada a partir de la vinculació entre els oients, és a dir la ciutadania, i les associacions de veïns, entitats culturals, la comunitat educativa, sectors professionals i les institucions locals mitjançant una ràdio local és un element que ajuda a fer que la ciutadania estigui millor comunicada i democratitzar la societat, al facilitar espais de trobada i de debat i que comencen pels temes més pròxims i quotidians. En conseqüència, des del nostre grup proposem aprofitar la recuperació de la emissora de radio local per construir un mitjà de comunicació divers i proper el qual la ciutadania d’aquest municipi sigui la protagonista i se’l faci propi.

S’ha de tenir en compte també que les noves tecnologies i els nous hàbits de consum d’informació i de difusió de continguts obre un debat permanent sobre com s’han d’adaptar els mitjans de comunicació d’àmbits locals, treballant des d’aquesta realitat i des de la necessitat de vehicular tots els canals de comunicació d’àmbit local, entenem que cal obrir una mesa de debat entre professionals, entitats locals i la ciutadania perquè el projecte de reobertura d’una ràdio d’àmbit municipal parteixi des d’un ventall d’idees més ampli i amb el consens més gran social i polític.

En conclusió, tenim els equipaments, tenim les instal·lacions, tenim la senyal i tenim els treballadors… a què estem esperant?

Per aquesta raó Fem Poble proposarem al ple de gener mitjançant una moció el compromís de la recuperació de la ràdio local, el compromís d’oferir als treballadors retornar al seu antic lloc de feina si així ho desitgen i la convocatòria d’una mesa de debat entre la ciutadania, entitats i professionals per debatre col·lectivament quin model ha de tenir el mitjà de comunicació propi del nostre municipi.”