Les conseqüències de la marxa del Mercadona per al Mercat Municipal de la Sínia estan sent catastròfiques per als actuals paradistes i ara mateix està en dubte la viabilitat del mateix equipament. Fem Poble – En Comú Podem vam presentar una moció el març del 2022 advertint d’aquest escenari i demanant que el govern es posés a treballar amb temps per anticipar-se a aquesta problemàtica.

En aquesta moció es demanava entre altres la constitució d’una Taula de Comerç Local perquè puguin participar les Associacions de Comerciants, establiments comercials, les tècniques de l’Ajuntament i els grups polítics per tal d’establir línies de treball i de valoració de l’estudi, a més de donar resposta a les diferents problemàtiques i iniciatives municipals al voltant del comerç. També, l’encàrrec d’un estudi per a la readaptació i millora del Mercat Municipal de la Sínia al voltant de l’economia del KM. 0, on es contemplarà la viabilitat de l’equipament i les diferents accions possibles, un cop es faci efectiva la sortida del Mercadona.

Malauradament, el govern va incomplir aquests acords i en data de febrer del 2023 encara no hi ha signat ni tan sols un nou operador que substitueixi l’espai que ocupa el Mercat Municipal. Per a Fem Poble, el pecat original té el seu origen en el disseny mateix de l’equipament, amb molta dependència d’una gran superfície. Fet que ha dificultat la promoció real del comerç de proximitat.

Ara, arran de les nostres pressions, el govern finalment s’ha vist obligat a convocar una taula de comerç on parlar per primera vegada respecte la situació del mercat. Aquesta taula arriba massa tard i lamentem la manca de previsó i poca capacitat de lideratge i iniciativa del govern municipal. 

És per aquest motiu que amb l’objectiu engegar el debat de propostes per garantir la viabilitat del mercat municipal que des del nostre grup presentem quinze propostes  concretes perquè es tinguin en consideració en aquesta nova taula de comerç que hem demanat impulsar. Són iniciatives que estan funcionant en altres Mercats Municipals de Catalunya i que van enfocades a omplir de vida aquest equipament i garantir serveis de qualitat a la ciutadania. 


PROPOSTES

A causa de l’actual model de gestió Mercat, urgeix primerament trobar un nou operador. Però, cal aprofitar l’oportunitat per estudiar l’opció més idònia i valorar l’opció de redimensionar l’espai per al supermercat per tal d’ubicar també altres serveis.

 1. Encarregar un estudi per a la readaptació i millora del Mercat Municipal de la Sínia al voltant de l’economia del KM. 0, on es contemplarà la viabilitat de l’equipament i les diferents accions possibles, un cop es faci efectiva la sortida del Mercadona. Que en la elaboració d’aquest estudi hi participarà la ciutadania de Sant Pere de Ribes, la gerència actual del mercat, els paradistes, les associacions de comerciants, així com d’altres actors socials i econòmics interessats. 
 1. Convocar la Taula de Comerç Local de manera trimestral perquè puguin participar les Associacions de Comerciants, establiments comercials, les tècniques de l’Ajuntament i els grups polítics per tal d’establir línies de treball i de valoració de l’estudi, a més de donar resposta a les diferents problemàtiques i iniciatives municipals al voltant del comerç.
 1. Estudiar la recuperació de la gestió directa per part de l’Ajuntament vist que el sistema de gerència actual està suposant problemes i no ha funcionat.
 1. Recuperar la figura del dinamitzador/a del Mercat. 
 1. Establir la cistella del dijous. El mercat oferirà com a mínim dos productes frescos de qualitat i de proximitat amb descompte. 
 1. L’ARMARIET DEL MERCAT. Ubicar armariets refrigerats en el Mercat Municipal com a punt de recollida de comandes quan els paradistes i el mercat és tancat. Es fa a través d’uns armariets refrigerats entre 2 i 8 graus, amb compartiments individuals i interfície digital.
 1. Ubicar altres activitats econòmiques al mercat que cobreixin serveis que manquen a Les Roquetes. En concret es proposa estudiar la implementació d’un gimnàs degut a la popularitat d’aquest servei i la manca d’oferta al nucli urbà.
 1. Ubicar paredes de pop-up store a l’exterior i/o interior del mercat per a venda puntual en dates senyalades, fires o productes de temporada per a fer esdeveniments comercials atractius. 
 1. Que el nou operador de la planta de supermercat ubiqui parades dels paradistes (que podrien ser pop-up stores) dins del mateix supermercat i que els productes siguin pagats a la caixa del supermercat. 
 1. Transformar la sala de polivalent ubicada a la primera planta i en desús (es fa servir de magatzem) com una parada nova amb porta i façana a l’exterior on ubicar preferentment un establiment de congelats. 
 1. Oferir un servei de Ludoteca Infantil els matins dels dissabtes. La idea és que els dissabtes, entre les 10 i les 13 hores, tots els pares que ho vulguin puguin fer les seves compres amb tranquil·litat mentre els seus fills, entre els 4 i els 12 anys, gaudeixen i s’eduquen en un espai pensat per ells i dirigit per una professional titulada. Els pares, a més a més, poden obtenir una hora gratuïta d’aquest nou servei presentant 4 tiquets de compra de les botigues  associades.
 1. Iniciar una nova campanya de Siniabons però del tipus que va engegar l’UCER per dinamitzar el comerç local. És a dir, de descomptes directes.
 1. Servei T’HO APROPEM A CASA, per acostar a domicili les compres a persones grans o amb dificultats, hauria de ser de tipus telefònic per assegurar l’accessibilitat de les persones que no dominen internet. 
 1. Revisió de les condicions per facilitar l’accés a nous paradistes. 
 1. Habilitar l’Aula del Mercat Municipal de La Sínia, un espai equipat amb una cuina que permet dur-hi a terme múltiples activitats per fer difusió dels productes gastronòmics locals i dels productes del Mercat.