Ahir vam tornar a viure al ple municipal de Sant Pere de Ribes una nova sessió excepcional on es va haver de modificar l’ordre del dia a un únic punt i on no van assistir els grups municipals del PDeCAT-VIA, UM9-CUP i ERC. Una sessió que dues hores abans no sabíem si se celebraria ni tampoc a quina hora.

Per explicar el perquè dels fets ens hem de remuntar a ahir a primera hora del matí on el grup del PDeCAT-VIA va escriure un mail als diferents portaveus de grups municipals demanant ajornar la sessió ordinària del Ple Municipal com a acció de denúncia vers les detencions d’en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i Òmnium Cultural i amb motiu de poder assistir a les diferents mobilitzacions convocades a les 20h. Aquesta proposta ràpidament va ser recolzada per UM9-CUP i llavors nosaltres vam respondre que encara que evidentment donàvem suport a la denúncia dels greus fets ocorreguts vam explicar que la nostra prioritat era solucionar un conflicte social d’emergència que anàvem a denunciar en via de moció d’urgència al ple municipal.

La moció treballada conjuntament amb l’entitat social 500×20 i el grup d’UM9-CUP denunciava que havíem descobert que el protocol intern d’empadronaments no estava funcionant i que havia una sèrie de famílies detectades que feia anys que residien al municipi i que no estaven sent empadronades havent-hi el cas d’un nadó, recordem que l’empadronament és necessari per a tramitar l’escolarització, la seguretat social, l’assignació de pediatres i metges de capçalera, l’assignació d’assistència social, i poder sol·licitar ajuts per l’accés a subministraments bàsics com aigua i llum per tal d’impedir la situació de vulnerabilitat.

Intentant buscar una solució entre les parts i després de parlar amb el govern i l’entitat vam arribar a l’acord d’ajornar la presentació de la moció i aconseguir una reunió immediata entre l’entitat i el govern per aconseguir una solució per a les famílies. Un cop així, solucionat el tema que consideràvem prioritari nosaltres vam donar suport a demanar també l’ajornament de la sessió ordinària, finalment no es va poder fer perquè per poder fer-ho així havia d’haver-hi la unanimitat de tots els grups i el PP es va negar al·legant motius d’agenda.

ple-OOFF_01

Llavors teníem un altre problema, en aquesta sessió plenària s’havien d’abordar les Ordenances municipals, segurament un dels punts més importants de la política municipal i que tracten els impostos i taxes que paguen les veïnes i veïns. Només teníem fins dijous per poder aprovar-les o no al Ple per imperatiu de calendari legal o sinó com ja ens va passar l’any passat, de ser aprobades, algunes propostes relacionades amb el congelament de l’IBI no es podrien efectuar.

Amb la negativa del PP d’ajornar-lo a dimecres o dijous només quedava l’opció d’avançar l’hora del Ple Municipal i arribar a l’acord de retirar els altres punts de l’ordre del dia per a una altra sessió extraordinària. Davant d’aquesta proposta de celebrar unes hores abans amb l’únic punt de les ordenances el grup del PDeCAT-VIA liderat per Lluís Giralt es va mostrar favorable però aleshores UM9-CUP va mostrar la seva visió contraria a celebrar de cap manera i amb cap excepcionalitat el Ple Muncipal, això llavors va impedir també la unanimitat necessària i al final es va a haver de celebrar el ple a l’hora prevista però amb l’únic punt de les ordenances fiscals.

No critiquem la decisió dels grups que no van assistir-hi al ple malgrat que no compartim la decisió encara que nosaltres també vam defensar l’ajornament, de fet, denunciem primer de tot la poca capacitat de lideratge de l’alcaldessa, Abigail Garrido, per trobar un acord conjunt havent la voluntat expressada per grups com el nostre de cedir amb l’objectiu d’arribar a un consens. També, lamentem l’absència de generositat d’alguns grups per haver sigut més flexibles i haver ajudat a impedir la imatge de circ que va donar el consistori ahir.

Finalment, vam assistir al Ple amb aquest únic punt per explicar als veïns que ens seguien per TV i que van venir a veure’ns el nostre malestar i indignació per les detencions i poder votar en contra de la proposta d’Ordenances del govern del PSC que enteníem no compleix amb les necessitats del municipi. Des de Fem Poble no podíem enteníem que si efectivament s’anava a celebrar la sessió amb un punt tan sensible pels veïns ens devíem el conjunt de veïns i veïnes del municipi, els que podien estar a favor de l’ajornament i els que no, i aquests es mereixien que els expliquéssim com els anava a afectar i la nostra postura. El nostre va ser un vot en contra d’unes Ordenances que han rebutjat arribar a un acord amb el nostre grup al no voler ficar ni una sola proposta de progressivitat fiscal, és a dir, augmentar la pressió per als que més tenen i reduir-los als que menys i que es van aprovar amb els vots favorables del PP. Unes ordenances que recordem, no solucionen encara el dèficit anual de 350mil € en la taxa d’escombraries i que entenem acaba pagant de més qui no toca, les famílies i empresaris més humils.