L’alcaldessa que humilia als seus veïns al Facebook:

alcaldessa-02

La consumació ja de les xarxes socials com una eina fonamental de la comunicació i divulgació de continguts entre les persones ha precipitat la incorporació de la política a les xarxes socials. Esdevé una oportunitat per obrir les institucions i a més de la difusió dels diferents projectes polítics proporciona la possibilitat d’humanitzar i apropar la imatge dels representants difonent també situacions pròpies del seu dia a dia.

No és una feina fàcil, no en va la Generalitat elabora des del 2010 un manual “Guia de les Xarxes Socials” i al maig d’aquest mateix any ha publicat el “Manual dels Governs a Twitter“.

Des de Fem Poble hem denunciat en diferents plens municipals l’intencionat ús clientelar de la xarxa social personal d’Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes, a Facebook en detriment d’un espai necessari de difusió institucional. El nostre grup proposava que el que s’havia de fer era potenciar un perfil propi de l’ajuntament a les xarxes socials, fet que s’ha començat a aplicar des del 30 de març del 2017, quan es van activar els perfils a Facebook i Twitter de la institució, on es divulguen les novetats i informacions d’interès del municipi.

Durant aquest buit informatiu denunciàvem que l’alcaldessa feia servir el seu compte personal com la principal i única veu a les xarxes socials sobre l’acció de l’Ajuntament al municipi, no és casualitat que la xarxa oficial municipal tingui milers de seguidors menys que el mateix perfil de l’alcaldessa. A aquest perfil – que era l’única veu informativa a les xarxes socials de l’Ajuntament – ha anat compartint la seva vida personal amb les accions d’interès del govern i informatives de la corporació municipal, a més el caràcter obert del seu perfil ha convertit el seu compte en una mena de mur de les lamentacions del poble on els veïns li feien tant lloances com crítiques, que eren degudament contestades personalment per l’alcaldessa. Denunciàvem precisament aquesta confusió entre la vida personal (evidentment tan lliure de compartir i explicar el que vulgui amb la gent que vulgui) i el mitjà institucional.

Està clar que la tardança a tenir activats els perfils de l’ajuntament com a eina de comunicació amb la institució a través de les xarxes ha marcat una tendència que encara perviu. Fa dos dies vàrem llegir estupefactes un indefensable escarni públic per part de l’alcaldessa a un veí del municipi en una conversació completament oberta, doncs al seu perfil no només té milers de veïns del municipi sinó que és un perfil obert, és a dir, es pot llegir sense tenir l’alcaldessa agregada a la xarxa.

Desenfoquem a la imatge el nom del veí per mantenir-ne la privacitat.

desenfocado_03

La conversació s’origina quan un veí del municipi denuncia al mur obert i públic de la seva alcaldessa que no rep cita des d’abril i que si no rep resposta, demanarà atenció a la Generalitat. El veí manifesta la seva situació desesperada d’emergència familiar, que afecta tres menors d’edat.

Estem davant d’un comentari que pot succeir vist la política comunicativa que vam estar denunciant: la confusió entre mitjà institucional i personal. De fet al “Manual dels Governs a Twitter” que abans hem citat precisament hi ha un apartat anomenat “com afrontar les crítiques”.

Fins aquí el corresponent hagués sigut redirigir al veí a l’Oficina D’Atenció Ciutadana o, si ho hagués vist oportú, respondre per privat. Però en canvi el que inicia Abigail Garrido és un denigrant escarni públic i difusió de dades privades corresponents a Benestar Social que no sabem fins a quin punt pot infringir la LOPD (Llei de Protecció de Dades).

L’alcaldessa li respon: “Sempre doy la cara y lo sabes muy bien…” (Ja amb un inici intimidatori provinent no només de qui està per defensar els seus interessos com a veí sinó de qui compta amb informació confidencial) per acabar sentenciant: “tú y tu familia estáis recibiendo todas las ayudas que existen desde el ayuntamiento y estáis en situación de ocupación de un piso donde hay que conseguir un contador pero como sabes no es tan fácil. Continuamos en ello. Esta será la última vez que contestaré una cosa personal por este medio y menos bajo amenazas. Saludos!”. És a dir, no només revela informació confidencial de Benestar Social sinó que ho fa deliberadament, recordant-li la seva situació d’ocupació d’un habitatge no perquè el veí ho hagi oblidat sinó per a que els altres lectors del seu perfil ho coneguin i es posin a la defensiva d’ella.

Denunciem aquest fet (que encara roman publicat al moment de la publicació d’aquest article i obert a tothom) perquè més enllà de l’estil comunicatiu clientelar de l’alcaldessa que ja hem denunciat anteriorment, aquest incident obre una fase en la qual humilia a veïns, amb noms i cognoms, ja no només amb un to de resposta que entenem classista vist la situació d’ocupació i d’emergència que denuncia, sinó que a més difon dades privades amb total situació d’impunitat. L’alcaldessa no ha estat a l’alçada en aquesta resposta i denigra el servei públic actuant com una matona al seu perfil vers les crítiques dels veïns. Li demanem a l’alcaldessa que rectifiqui, retiri la publicació del seu perfil personal, bloquegi l’opció de publicar al mur del seu perfil sense revisió prèvia, i demani disculpes al veí per aquesta situació, que esperem no es torni a repetir. Tothom pot anar-se de la boca i tenir un descuit, però quan ets l’alcaldessa d’un poble has d’actuar i respondre als veïns, de manera que has de pensar dues vegades abans de respondre a una veïna o veí i has d’estar a l’alçada del teu càrrec i reconèixer públicament quan t’has equivocat. Li recomanem a més que llegeixi els manuals d’ús de les xarxes socials per a governs que ofereix la Generalitat.

ACTUALITZACIÓ:

Ens hem posat en contacte amb l’alcaldessa i ens expressa que no vol retirar el missatge del seu Facebook i que considera que ha actuat correctament. Finalment hapassat el que ens temia que passés, veiem a un grup de Facebook de Les Roquetes publicacions anònimes de caràcter classista inspirades en el missatge de la seva pròpia alcaldessa.

Captura de pantalla 2017-07-05 a las 19.47.49