Ja és oficial. Després de molts dubtes i incerteses, de fums emesos pel govern
del PSC i el rebuig al debat de la ubicació d’un equipament tan important com és un institut (que ara porta ja 6 anys en barracons), finalment el Xaloc anirà al seu lloc , al costat de l’Escola Mediterrània.

Des de Fem Poble hem defensat en tot moment que la ubicació del Xaloc havia de ser allà, tal i com estava plantejat al Pla General com a zona de creixement de Les Roquetes, per la seva bona connexió amb el transport públic, per la consolidació d’una zona escolar conjuntament amb l’Escola Mediterrània, i no deixar-la aïllada, i per afavorir projectes de futur com la Formació Professional o un possible Institut-Escola. Motius suficients com per deixar de banda la idea d’emportar-se el l’INS Xaloc dels actuals terrenys com plantejava el PSC.

També ho volem deixar clar: la nostra aposta per mantenir l’actual ubicació no és un menysteniment a l’altre espai, és l’aposta per escoltar les comunitats escolars dels centres escolars afectats directament i la comunitat educativa en conjunt de Les Roquetes i passa per consolidar un projecte educatiu treballant en la previsió de creixement de Les Roquetes i la vinculació amb el CEIP Mediterrània. De fet considerem que l’actual nucli de la Cervereta necessita una revisió del pla Cervereta aprovat fa dues legislatures (i que pràcticament el PSC no ha posat en marxa) de la mateixa manera que l’administració local ha d’incorporar equipaments nous a un nucli que històricament ha sigut oblidat i menystingut.

El desembre de 2015 el govern d’Abigail Garrido posava de manifest per primera vegada, la voluntat de portar el Xaloc al C/Agricultura per deixar el solar actual per una possible inversió privada d’una multinacional, com era el Parc Esportiu del Decathlon. Des de l’oposició es va demanar un debat per valorar en què consistia exactament aquesta proposta, un debat que mai va arribar, malgrat la insistència des dels grups de l’oposició.

Un any més tard, el febrer de 2017, el govern municipal porta al Ple de Sant Pere de Ribes la requalificació dels terrenys del C/Agricultura i la cessió dels mateixos a la Generalitat, que és qui té les competències, perquè es construeixi el Xaloc. Un any defugint de debats, sense treballar-ho prèviament ni amb la comunitat educativa, ni amb els grups de l’oposició té com a resultat que no es pugui portar a terme cap cessió de terrenys sense saber el perquè d’aquest canvi. No vam tenir informació sobre el possible projecte del Parc Esportiu en cap moment previ a aquest tràmit del Ple. Cap grup va donar-ne suport, perquè volíem saber què succeïa!

El maig de 2017 els grups de Fem Poble, UM9-CUP, ERC i el sindicat CGT-Ensenyament vam encetar una campanya en defensa d’“El Xaloc al seu lloc”, perquè volíem defensar que l’escola pública no es pot posar en dubte per interessos d’una multinacional . Aquest era l’argument principal del PSC per canviar-ne l’ubicació al centre i aïllar el CEIP Mediterrània de la possibilitat de vincular-se al nou institut.

El juliol de 2017, per primer cop, els grups polítics ens reunim amb el Decathlon i el govern perquè se’ns expliqui el projecte que posa en dubte la ubicació de l’institut. Sorprenentment, com ja vam explicar en un article detallat, la inversió que tant se’ns havia dit i que amb tants bons ulls estava mirada, consistia en destinar 1 milió d’euros per la construcció d’un parc esportiu tancat a la

ciutadania, on l’Ajuntament assumia els costos de manteniment, la cessió del terreny era gratuïta i els costos per la multinacional eren d’uns 60 mil euros l’any. Sense paraules.

Al tornar de l’estiu, el govern del PSC aposta per finançar, si cal, la construcció de l’institut, afegint una partida al pressupost per la redacció del projecte. Fet que no enteníem, quan no s’havia parlat encara de la ubicació de l’institut.

El febrer de 2018 el Decathlon retira el seu projecte per Sant Pere de Ribes, la principal excusa del PSC per canviar l’ubicació del centre. Llavors l’abril de 2018 reactivem la campanya “El Xaloc al seu lloc” explicant tots els fets als mercats municipals i mitjançant rodes de premsa conjunta amb els altres grups.

El maig de 2018 té lloc el Consell Municipal Escolar, que està format per totes les llars d’infants, escoles, instituts, sindicats i polítics del municipi. És allà on s’informa de la situació del Xaloc i la comunitat educativa respon de manera unànime que el Xaloc ha de quedar-se al seu lloc, veient que ja no existia cap argument com per canviar la ubicació.

És doncs, quan el passat 6 de juny es pren la decisió unànime dels grups polítics en una reunió conjunta que el Xaloc anirà al seu lloc!

Des de Fem Poble creiem que és la millor decisió possible per aquest equipament i pel futur educatiu del municipi. Però ho volem deixar molt clar, això hauria estat possible fa dos anys, però la covardia del govern del PSC i la nefasta gestió des de la regidoria d’Educació, que només han fet que defugir d’un tema vital pel nucli de Les Roquetes, han provocat aquest retard en una decisió que no havia d’haver estat mai posada en perill. En tot cas, ho volem deixar també molt clar, el principal responsable que el centre faci 6 anys en barracons són els darrers governs de la Generalitat , que mentre han mantingut les subvencions als concerts escolars, inclòs, els que separen per sexes, han portat al fet que Catalunya sigui la comunitat autònoma amb més centres educatius públics en barracons afectant al voltant de 20mil alumnes catalans.

Debatre pel bé comú del nostre municipi ha de ser l’esperit que totes defensem, anar de la mà de les multinacionals d’amagat i a despatxos tancats i defugir de debats públics amb els grups polítics o la comunitat educativa, només porta males decisions, carregar-te un model de municipi cohesionat i retardar obres com la del Xaloc.

Estem molt contentes i creiem que això només ha estat possible gràcies a la comunitat educativa i pressió popular de les veïnes, que han rebutjat prioritzar els interessos d’una multinacional vers els interessos de la ciutadania i l’escola pública. Ara entre totes defensem la construcció del Xaloc!